Ikke tro på alt du hører…

Det er Free Agency Frenzy i NFL og over hele twitter, facebook og andre nettsteder flyr det ut informasjon om spillere som har blitt fristilt, kuttet, resignert og signert med nytt lag. Glimrende informasjon som vi som er lidenskapelig opptatt av NFL ikke kan få nok av. Men så følger kontraktsdetaljer og problemene begynner.

«A good rule of thumb is to take whatever number is being reported and cut it in half.» – Douglas Lee, ItsAllOverFatMan.com

Det Douglas Lee refererer til her er den delen av kontrakten som rapporeters å være «guaranteed», som Mike Klis, journalist for Denver Post, her opplyser er $14 millioner. Dette i sin tur, hvis vi fortsetter med Broncos som eksempel, leder til idiotiske uttalelser som denne, fra Ben Volin:

Når kontraktsdetaljer kommer ut i media så fort etter at kontrakten er signert, inkluderer antall «garanterte» millioner dollar også «skadegarantier», det vil si et beløp som kun blir utbetalt om en spiller holder seg skadefri til et visst punkt, som regel begynnelsen av det neste ligaåret. Derfor kan du som regel ta det «garanterte» nummeret som opplyses og dele det i to for å finne ut hvor mye som er fullt ut garantert, det vil si garantert selv om spilleren skulle bli skadet eller lignende. De første tallene som opplyses er uten kontraktsdetaljene, og tro meg, detaljene er viktige.

Fortsetter vi å se på T.J. Ward som eksempel begynte detaljene i kontrakten å komme ut noen timer etter de første rapportene om at han hadde signert. Mike Klis opplyste at T.J.Wards lønning i Denver ville være $23 millioner med $14 millioner garantert, det vil si penger han vil motta uansett om Broncos beholder ham etter første sesong eller ikke.

Sannheten er at den totale verdien er $22.5 millioner, $13.5 mill er garantert, men kun $7 millioner er fullt ut garantert, det vil si penger Ward blir betalt uansett hva som skjer. De resterende $6.5 millioner er kun garantert mot skader, noe som vil si at Broncos kan kutte Ward neste sesong uten å betale ham noe som helst.

I realiteten betalte Broncos Ward en ettårsavtale verdt $7 millioner (den garanterte delen, lønnen forsvinner om han blir kuttet), etterfulgt av 3 år hvor Broncos kan fristille Ward når som helst uten å sitte igjen med noe «dead money», det vil si penger de forsatt skylder spilleren og som vil telle mot lønnstaket.

Mye av det samme gjelder avtalen Broncos gjorde med Aqib Talib:

Ifølge Adam Schefter, Insider for ESPN, ville $26 millioner av Talibs kontrakt være garantert. Detaljene som kom noen timer senere, viste seg å være ganske så annerledes; kun $11.5 millioner er fullt ut garantert, altså beskyttet mot skader eller lignende, mens hans lønn i 2015 og 2016 er kun garantert mot skader og blir ikke garantert før den tredje dagen i det nye ligaåret, det vil si begynnelsen av mars begge årene.

En del uvitende fans rundt om i NFL-verdenen har, etter Broncos’ store signeringer med disse høye garanterte beløpende flytende rundt på nett, uttalt en misnøye med at John Elway har kastet bort Broncos’ fremtid fordi de om et par år vil sitte med disse nye signeringene på dyre kontrakter og ikke ha råd til å signere spillere som Demaryius Thomas, Von Miller og Julius Thomas når deres rookie-kontraker utløper. Sannheten er at etter de første par årene kan Broncos, på grunn av hvordan bonusene egentlig fungerer, kutte alle disse spillerne og nesten ikke sitte igjen med dead money i det hele tatt. Hvis Broncos kutter Talib etter 2015-sesongen, sitter de igjen med $3 millioner i dead money. Året etter er dette beløpet $2 mill og i 2018 er det $1 million.

Poenget er; vær kritisk til de første tallene som kommer, del det «garanterte» beløpet i to – og det er lurt å vente til alle detaljene kommer før man uttaler seg. Til og med journalister som jobber for store mediehus i USA trenger å lære dette. Men ofte er det nok bare om å gjøre å være først ute med informasjon…

For mer om NFL-kontrakter og glimrende detaljert informasjon om så og si alle lag og spillere i NFL, sjekk ut OverTheCap.com.

 

Free Agency – dag 4

Dag 4 av free agency kommer ikke til å bli fulgt live på NFLpåNorsk desverre, men hvis du ønsker å være 100% oppdatert på alt som skjer til en hver tid, fortvil ikke. Gutta hos ProFootballFocus kjører live blogg nesten døgnet rundt. I tillegg kan du se deres rangering av de beste tilgjengelige free agents. Du kan selvsagt bruke NFL.coms FA Tracker, men PFFs rangering er mer gjennomtenkt og er basert på god analyse, ikke bare et populært navn.

Ha en ellers nydelig helg!